У Вінниці презентували гастрономічний каталог Подільського шляху святого Якова

У Вінниці відбулася перша презентація каталогу гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова). Це двомовне видання, що містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини.

Гастрокаталог розробили у рамках грантового проєкту «Шлях має тривати», що реалізовується департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за підтримки Ради Європи й Європейського Союзу. Проєкт спрямований на дослідження нематеріальної та гастрономічної спадщини 11 громад маршруту Camino Podolico. 

У серпні-вересні команда Подільського шляху святого Якова спільно з фахівцями відвідала кожну з громад, зібрала інформацію від носіїв рецептів і відзняла відеоматеріали про ці місця, їхню багату історію та збережену багатьма поколіннями нематеріальну спадщину. Декілька з відзнятих відео – про Вінницьку і Барську громади – показали під час презентації гастрокаталогу. Зовсім скоро усі ці відеорепортажі можна буде переглянути на офіційному ютуб-каналі Camino Podolico.

Презентація каталогу гастрономічної спадщини пройшла 16 жовтня у ресторані «Тифліс». До цього видання увійшли рецепти 22 страв українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви локальної подільської кухні. 

«Проєкт “Шлях має тривати” задумувався ще в минулому році, коли довелося поставити на паузу наш культурний маршрут Camino Podolico. У зв'язку з безпековими питаннями і тим, що багато громад в той час активно приймали внутрішньо переміщених осіб, ми не могли рекомендувати пілігримам вирушати. Наш задум тоді разом з гастродослідницею Оленою Павловою полягав у підсиленні ідентифікації нашого маршруту як гастрономічного. Тому що від Вінниці до Кам'янця-Подільського дуже яскраво проступають характерні риси подільської кухні, яка пов'язана з багатьма історичними періодами. Ми хотіли дослідити коріння цих локальних особливостей і що найважливіше – випустити повноцінне видання з рецептами від їхніх носіїв. На це все нам вдалося залучити грант Ради Європи і Європейської комісії у рамках програми "Дні європейської спадщини". Якщо говорити про те, який цей маршрут на смак, то там багато риби (якраз більшість маршруту проходить вздовж річок Південний Буг, Рів, Ушка і Смотрич), дуже цікаві варіанти рагу і використання так званих потрохів (або бебехів чи рубців), і звісно багато ягідних і фруктових страв (з яблуками, малиною, вишнею). Це те, що було історично поширеним в нашому регіоні, і з чого подоляни готували щось смачне», – розповів директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені. 

Своїми враженнями від експедиції також поділилися члени команди і залучені фахівці. Зокрема експерт з розвитку територій Юрій Войціцький розповів, що завдяки участі у цьому проєкті по-іншому почав дивитися на Поділля. А Тетяна Кароєва, докторка історичних наук і одна з авторок текстів для гастрокаталогу, зробила невеликий історичний екскурс. Вона розповіла про перші збірки рецептів староукраїнської, старофранцузької, старопольської кухні, які були на теренах регіону. І те, чому потрібно звертатись до старовинних рецептів, але переосмислювати їх на сучасний лад. Також вона зазначила, що на Поділлі паломництво є традиційним, тож маршрут Camino Podolico є закономірним і логічним його продовженням.   

На завершення на присутніх чекала дегустація традиційних подільських страв: квашених огірків з медом, картопляних оладок, затірки і киселя. Відома дослідниця гастроспадщини Олена Павлова провела майстер-клас із приготування білого борщу, серед інгредієнтів якого – рябий і цукровий буряки, копчені сливи та груша.

«Я рада, що є така цікавість до проєкту, до Шляху, – сказала Олена Павлова, яка цьогоріч пішки подолала 250 кілометрів маршруту Camino Podolico. – Це було дуже гарне занурення в подільську кухню, починаючи з сиров’ялених сливок, вишень і грушок, які дозрівали, бо вже був початок серпня, закінчуючи сирою молодою кукурудзою в полі. Таким чином у нас вийшла чудова книжка рецептів. Думаю, що не остання». 

Каталог гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico вийшов накладом у 200 примірників. Усі охочі можуть завантажити це видання в електронному форматі за цим посиланням.

«Цей проєкт дозволив нам оновити зв'язки між громадами і трохи їх надихнути на подальшу роботу над розвитком маршруту, бо в умовах війни все-таки не вистачало такої підтримки, в тому числі фінансової. Ще дуже важлива задача була – показати цю спадщину не тільки для місцевих, але і для зовнішніх аудиторій. В тому числі для ресторанів, які можуть взяти за основу ці страви, або їхні рецепти, і вбудувати у свої меню, та для туристичних компаній, які можуть формувати довкола маршруту гастрономічні тури», – підсумував Олександр Вешелені.