У Вінниці підписали меморандум з президентом Європейської федерації Шляху святого Якова

Упродовж 31 жовтня - 3 листопада в Україні перебуває з візитом очільник Європейської федерації Шляху святого Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро. Його поїздка присвячена культурному і паломницькому маршруту Camino Podolico, який цьогоріч офіційно прийняли до Федерації. Гість відвідає кілька громад на Подільському шляху святого Якова.

Розпочався візит з відправної точки маршруту, Вінниці, де було підписано Меморандум про співробітництво з метою розвитку і популяризації Шляху святого Якова в Україні. У підписанні взяли участь міські голови Вінниці, Гнівані, Бару та Кам’янця-Подільського.

Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль Федерації та українських громад, які стали підписантами документу, для розвитку і популяризації європейського культурного маршруту Шлях святого Якова в Україні через форми міжнародного та міжмуніципального співробітництва у сферах культури, туризму, освіти, науки та роботи з молоддю. Йдеться, зокрема, про обмін досвідом у розв’язанні проблем розвитку туризму, збереження та популяризації культурної спадщини територіальних громад. Крім того, йдеться про участь у діяльності Європейської федерації Шляху святого Якова, співпраця з членами Федерації (муніципалітетами, органами влади, асоціаціями, тощо). 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов нагадав, що саме за президентства у Європейській федерації Шляху св. Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро Вінницю, як координатора маршруту Camino Podolico, було прийнято до цієї поважної інституції. Завдяки цьому стало можливим масштабувати Подільський шлях на міжнародний рівень.

«Перша думка доєднатися до проєкту Шлях святого Якова у нас виникла ще восени 2019 року. А вже у червні цього року Вінницю в особі нашого проєкту Camino Podolico одноголосно прийняли у Європейську федерацію Шляху святого Якова. Тут, у першу чергу, хотів би подякувати президенту Європейської федерації Шляху святого Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро. Фактично він був тією рушійною силою, щоб Вінниця з 11 громадами Подільського шляху була прийнята до великої сім’ї Шляху святого Якова. Гадаю, що наші громади уже відчули позитивний ефект від впровадження цього проєкту, і переконаний, що на цьому зупинятися не варто. Спільно з нашими колегами нам необхідно далі розвивати цей проєкт, і з'єднати маршрут з уже існуючими європейськими шляхами. Я хотів би додатково подякувати своїм колегам з Бару, Кам’янця-Подільського, Гнівані та інших громад, що підтримали цей проєкт. Таким чином ми ще більше стаємо друзями і партнерами», – сказав Сергій Моргунов.  

Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро подякував за запрошення до Вінниці на підписання Меморандуму про співпрацю, а також повідомив, що приїхав із приємною новиною – на наступній Генасамблеї Європейської федерації Шляху святого Якова, яка відбудеться влітку 2024 року в Сантьяго-де-Компостела, він висуватиме кандидатуру вінницького міського голови на посаду віце-президента Федерації. 

«Шлях святого Якова встановлював ідентичність нашого континенту – Європи – протягом 1200 років. На цьому шляху пілігрими мають змогу отримати трансформуючий досвід, обдумати важливі духовні та релігійні цінності, сформувати те, що робить нас європейцями… Серед найважливіших цінностей Каміно де Сантьяго є обмін знаннями, контакт з іншими мовами, культурами і традиціями, а також відкритість. І сьогодні частина Шляху святого Якова - Україна, через яку цей шлях проходить – бореться, щоб захистити свою незалежність і європейське демократичне суспільство. Європейська федерація Шляху святого Якова висловлює свою підтримку Україні у її боротьбі за свободу, суверенність та незалежність перед жахливою війною та агресією з боку Російської Федерації. У цій боротьбі ви не самі. Ваш героїчний супротив є першою оборонною стіною від агресії та нав’язування політики насилля… І Camino Podolico є ще одним знаком спротиву агресії з боку тих, хто ненавидить наші ідеї. 250 кілометрів шляху Camino Podolico є прагненням до свободи, співжиття, поваги та ідентичності. Camino Podolico, як частина Шляху святого Якова, поєднує нас зі Сходу на Захід», – підкреслив Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро.

Також під час зустрічі із очільниками громад обговорили вкрай важливе для розвитку шляху Camino Podolico питання – сертифікації маршруту у 2024 році. А також подискутували з приводу відновлення паломництва уже із наступної весни, адже охочі долати Подільський шлях святого Якова є. Крім того, для українців (причому як цивільних, так і ветеранів) проходження шляху в часи війни та повоєння може бути ефективним засобом психологічного відновлення, переосмислення та пошуку нових сенсів.

Завдання на перспективу – це продовження маршруту до кордонів з ЄС. Напрямки в бік Словаччини та Румунії відкривають додаткові можливості для міжмуніципального та міжнародного співробітництва, а також до залучення грантів.

Наступними громадами, які в рамках свого візиту відвідає Ільдефонсо де ла Кампа, стануть Гнівань і Бар. Загалом за ці кілька днів він побуває у шести громадах на Подільському шляху св. Якова.