Президент Федерації Шляху святого Якова відвідав громади Camino Podolico в Україні

Очільник Європейської федерації Шляху святого Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро відвідав шість громад Подільського шляху святого Якова: Вінницю, Гнівань, Бар, Зіньків, Маліївці і Кам’янець-Подільський.

Пан де ла Кампа перебував з візитом в Україні з 31 жовтня до 3 листопада. Його поїздка була присвячена культурному і паломницькому маршруту Camino Podolico, який цьогоріч офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. Він наголосив на важливості підтримки України як члена Федерації, що бореться за цінності усього цивілізованого світу.

«Сьогодні учасниця руху Каміно де Сантьяго, країна, через яку проходить шлях до Сантьяго-де-Компостела, бореться за захист і збереження фундаментальних цінностей, які визначають її як європейське, вільне та демократичне суспільство. Європейська федерація Шляху святого Якова та та її члени з 9 європейських країн уже висловлювали і продовжують висловлювати свою підтримку боротьбі українського народу за свою свободу, суверенітет і незалежність проти невиправданої загарбницької війни Російської Федерації. У цій боротьбі ви не самотні. Ваш героїчний опір – це перша оборонна стіна проти нетерпимості, агресії, нав’язування насильства як державної політики… Каміно де Сантьяго – це судини, якими тече та змішується наша кров, і сьогодні, в Європі, українська кров зрошує майбутнє свободи, демократії та миру», – сказав Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро.

Головною подією під час візиту президента Федерації до України стало підписання Меморандуму про співробітництво з метою розвитку і популяризації Шляху святого Якова в Україні: http://surl.li/mtiqb . Участь у підписанні взяли міські голови Вінниці, Гнівані, Бару та Кам’янця-Подільського. Цей документ є відкритим, тож до нього можуть долучитися й представники інших українських громад та організацій, які бажають розвивати паломницькі маршрути святого Якова в Україні.

Усі підписанти наголошували на тому, що для українців (цивільних і ветеранів) проходження шляху в часи війни та повоєння може стати ефективним засобом психологічного відновлення, переосмислення травм та пошуку нових сенсів, адже популярність Каміно у світі великою мірою зумовлена бажанням людей змінити свій життєвий ритм, здобути новий досвід самозанурення та духовних практик (незалежно від віросповідання чи світогляду).

Загалом очільник Європейської федерації Шляху святого Якова відвідав по три громади у Вінницькій та Хмельницькій областях на шляху Camino Podolico. У Вінниці він побував на Замковій горі та біля найстаріших міських храмів XVII-XVIII століть, ознайомився з виставкою “Під Покровом Захисників” у Вежі Артинова. Також відбулося знайомство з настоятелем відправної точки Camino Podolico – костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської Юзефом Хроми. У Гнівані гість побував на службі в санктуарії святого Йосипа, а в Бару – в народному музеї Барської кераміки та біля головних пам’яток міста. 

Також президент Федерації завітав до дерев’яної церкви святого Михаїла Архангела і залишків фортеці Зінькова, маєтка Орловських у Маліївцях і костелу святого Йосипа в Підлісному Мукарові. На завершення насиченої програми у Кам’янці-Подільському його чекала екскурсія з відвіданням фортеці та зустріч з єпископом Римсько-Католицької Церкви Леоном Дубравським. 

Під час зустрічей з представниками муніципалітетів, релігійних громад та громадських організацій йшлося про перспективу міжнародної співпраці, підготовку спільних грантових заявок та проведення заходів, приурочених Дню Європи і Дням європейської спадщини у 2024 році. Також президент Федерації відкрив для себе перші результати проєкту “Шлях має тривати”, спрямованого на вивчення і популяризацію гастрономічної спадщини маршруту.

Ділячись враженнями від поїздки, Ільдефонсо де ла Кампа відзначив, що побачив в Україні приклад міцної та ефективної співпраці між муніципалітетами, а також активне громадянське суспільство, яке навіть в умовах війни працює над збереженням власної спадщини, зміцненні європейської ідентичності та побудові демократичного діалогу засобами культури й туризму. Усе це, на думку президента, є ключем до успішного розвитку та масштабування таких культурних маршрутів Ради Європи, як Шлях святого Якова.