На шляху Camino Podolico вперше відбудуться Дні Європейської спадщини

У громадах на маршруті Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова) відбудуться Дні європейської спадщини. До ініціативи разом з Вінницею цього року вперше доєднаються Віньківці, Дунаївці, Кам’янець-Подільський, Зіньків і Бар.  

У цих громадах пройдуть численні майстер-класи, екскурсії, виставки та багато інших активностей. У Кам’янці-Подільському, наприклад, відтворять давній подільський танець "Варварка". І все це – щоб досліджувати, берегти і популяризувати живу спадщину громади і Подільського краю. 

Усі події в рамках ДЄС відбудуться з кінця вересня до початку листопада за підтримки Ради Європи і Європейської Комісії. Вінниця доєднується до цієї ініціативи вже п’ятий рік поспіль, але цьогоріч вперше Дні європейської спадщини пройдуть також у громадах Вінницької і Хмельницької областей вздовж маршруту Camino Podolico. Це стало можливим завдяки гранту в рамках проєкту «Шлях має тривати», який реалізує департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за кошти Європейського Союзу та Ради Європи.

Нагадаємо, що Дні європейської спадщини (ДЄС) – це загальноєвропейська ініціатива Ради Європи, яка передбачає проведення заходів та відкриття доступу до закритих об'єктів з метою підвищити обізнаність про спадщину (як матеріальну, так і нематеріальну). Цьогорічною темою ДЄС є «Жива спадщина» (http://surl.li/lfwlv), яка стосується практик, знань і навичок, що передавалися від одного покоління до іншого і використовуються досі. До живої спадщини належать усна народна творчість, мистецтво, народне ремесло та інше. 

ДЄС у громадах Camino Podolico

Кам’янець-Подільський (Хмельницька обл.)

У Кам’янці-Подільському до Днів Європейської спадщини доєднаються 24 вересня. В цей день о 12:30 годині там відтворять давній подільський танець «Варварка», а також влаштують гастрономічний ярмарок з приготуванням традиційних страв подільської кухні.   

Проєкт включає в себе дослідження історії цього танцю, збирання архівних матеріалів, а також створення сучасної інтерпретації «Варварки». Також метою проєкту є залучення громади, зокрема молоді, до підтримки та відтворення традиційного подільського танцю. Це стане яскравою хореографічною подією, до якої залучать широке коло танцівників (зокрема й наймолодших). 

Автор проєкту – Департамент гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради.

Віньківці (Хмельницька обл.)

В жовтні у Віньківцях влаштують екскурсії цікавими місцями Віньковеччини для дітей. Малечі розкажуть про історичне минуле краю, допоможуть дослідити типові рослини місцевості і створити ботанічні ілюстрації, які потім покажуть на художній виставці «Квітів польових букет».      
Крім цього планують провести майстер-класи з живопису для дітей та молоді «Мальовнича Віньковеччина». Учасники малюватимуть архітектурні пам'ятки краю, щоб популяризувати матеріальну спадщину і показати красу Віньковеччини.    

План заходів

25 вересня – Туристичний похід-пленер на Марусин камінь.
3, 4, 5 жовтня – Майстер-клас зі створення картин.
10, 11, 12 жовтня – Майстер-клас зі створення ботанічних ілюстрацій.
18, 19, 20 жовтня – Майстер-клас зі створення композицій з засушених рослин.
27, 28, 29 жовтня – Майстер-клас зі створення виробів з самозастигаючої глини (відтиск рослин на глині). 
7 листопада – Презентація виставки робіт учасників проєкту «Квітів польових букет». 

Автор проєкту – КЗ «Центральна бібліотека» Віньковецької селищної ради.

Дунаївці (Хмельницька обл.)

У Дунаївцях заходи ДЄС триватимуть кілька днів, а до участі в них залучать місцевих майстрів народних ремесел, народний аматорський фольклорний колектив «Кружіль» та заклади культури. У рамках проєкту «Жива спадщина Дунаєвеччини» планують провести цілу низку подій з екскурсіями і майстер-класами. 

План заходів

28 вересня
- 13:00 – Урочисте відкриття Днів європейської спадщини (Дунаєвецький історико-краєзнавчий музей).
- 14:00 – Майстер-класи з писанкарства, витинанки та виготовлення картин з пір’я (Дунаєвецький історико-краєзнавчий музей).

29 вересня
- 9:00 – екскурсія громадою: «Повернення до витоків» (м.Дунаївці – с.Голозубинці – с.Лисець). Майстер-клас з сушіння слив на сушні (с. Лисець).
- 10:00 – інтерактивна екскурсія присвячена традиційному вишитому одягу (Дунаєвецький історико-краєзнавчий музей).
- 14:00 – майстер-клас з різьблення по дереву (м. Дунаївці).

3 жовтня
- 13:00 – майстер-клас з традиційного гончарства (м. Дунаївці, вул. Красінських, 22/2).
- 14:00 – інтерактивна презентація музичних інструментів (Дунаєвецька дитяча школа мистецтв).
- 15:00 – виконання творів на музику В.І. Заремби (Дунаєвецька дитяча школа мистецтв).

Автор проєкту – Туристично-краєзнавчий центр управління культури, туризму та інформації Дунаєвецької міської ради.

Зіньків (Хмельницька обл.)

У Зінькові в рамках ДЄС вирішили дослідити особливості елементів нематеріальної культурної спадщини села: кераміки, декоративного розпису, писанки і феномену зіньківської сорочки з подальшим виготовленням друкованої продукції, яка може стати сувеніром-візитівкою села. 
Також заплановані творчі зустрічі з рукомесниками; проведення майстер-класів, костюмованих екскурсій та ін.

План заходів

- 1 жовтня – історичний екскурс «Зіньків крізь віки» (Шкільний музей історії села Зінькова). 
- 3 жовтня – творча майстерня «Обереги для захисників», виготовлення сувенірів (Зіньківський ліцей).
- 6 жовтня – екскурсія до Свято-Михайлівського храму «Духовні перлини Зінькова».
- 10 жовтня – творча майстерня «Писанковий дивосвіт Поділля», виготовлення писанки (Шкільний музей історії села Зінькова). 
- 13 жовтня – «Культурні перлини Зінькова» – екскурсія до залишків Зіньківської фортеці.
- 16 жовтня – презентація найпоширеніших рукотворів «Зіньків – ремісничий центр Поділля» (Шкільний музей історії села Зінькова). 
- 17 жовтня – творча майстерня «До витоків», виготовлення ляльки-мотанки (Зіньківський ліцей).
- 19 жовтня – творча майстерня «Скарби Поділля. Стінопис», відтворення автентичних зразків подільського розпису (Зіньківський ліцей).
- 20 жовтня – творча майстерня «Скарби Поділля. Стінопис», створення авторських творів за мотивами подільського розпису (Зіньківський ліцей).
- 23 жовтня – творча майстерня «Зіньківський бренд», вишивка у розписі, скло (Зіньківський ліцей).
- 27 жовтня – культурно-мистецький захід «Світ душі Зінькова» (Шкільний музей історії села Зінькова). 

Автор проєкту – ГО «Хранителі історії Зінькова». 

Бар (Вінницька обл.)

Відвідувачів місцевої книгозбірні планують залучити до створення серії пазлів з історичними пам'ятками краю, щоб розширити знання про історію та спонукати до дослідницької діяльності. Пазли планують виготовити на основі фотографій, щоб надалі використовувати під час проведення різноманітних заходів.

План заходів

- 18 жовтня – Віртуальна прогулянка «Архітектурне та естетичне обличчя міста» (Барська бібліотека-філія для дітей);
- 23 жовтня – Краєзнавчий пазл «Сім чудес Барщини» (Барський будівельний ліцей);
- 27 жовтня – Подорож у часі «Минуле і сучасне поруч» (Барська бібліотека-філія для дітей ).

Автор проєкту – Барська бібліотека-філія для дітей КЗ «Барська публічна бібліотека» Барської міської ради.

Підсумком заходів ДЄС у Вінниці стане презентація каталогу, присвяченого гастрономічній спадщині 11 громад на шляху Camino Podolico.