До меморандуму Camino Podolico доєдналося Державне агентство розвитку туризму України і ще п’ять учасників

До Меморандуму про співробітництво з метою розвитку і популяризації Шляху святого Якова в Україні доєдналися ще шість учасників. Ця знакова для розвитку цього проєкту подія відбулася 26 квітня у місті Кам’янець-Подільський, яке є фінальною точкою на маршруті Camino Podolico. Подію приурочили до відновлення функціонування Подільського шляху святого Якова.

Серед підписантів – Державне агентство розвитку туризму України, Національний природний парк «Подільські Товтри», Дунаєвецька міська рада, Чортківська міська рада, Жванецька сільська рада і громадська організація «Хмельницький спелеоклуб "Атлантида"». 

«В Україні ми все більше доєднуємось до культурних маршрутів Ради Європи, і я впевнена, що спільними зусиллями тут присутніх Camino Podolico стане одним з найпопулярніших в Україні. Адже саме завдяки таким маршрутам ми можемо пізнавати нашу країну, пізнавати чудові місця і насолоджуватись прекрасною природою. Тож наше завдання - активніше промотувати і відкрити цей безперечно дуже якісно підготовлений маршрут, ці цінні локації, для більшого кола: поки що українців, але сподіваюсь, що в майбутньому і для європейського туриста», – зазначила голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

Нагадаємо, що першими Меморандум про співробітництво підписали міські голови Вінниці, Гнівані, Бару та Кам’янця-Подільського 1 листопада 2023 року. Саме тоді з візитом у Вінниці перебував очільник Європейської федерації Шляху святого Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро.

Метою цього Меморандуму стала консолідація зусиль Федерації та українських громад, які є підписантами документу, для розвитку і популяризації європейського культурного маршруту Шлях святого Якова в Україні через форми міжнародного та міжмуніципального співробітництва у сферах культури, туризму, освіти, науки та роботи з молоддю, зокрема, через обмін досвідом у розв’язанні проблем розвитку туризму, збереження та популяризації культурної спадщини територіальних громад. Крім того, йдеться про участь у діяльності Європейської федерації Шляху святого Якова, співпрацю з членами Федерації в інших країнах (муніципалітетами, органами влади, асоціаціями, тощо). 

«Сьогодні в нас відкриття туристичного сезону. І в рамках цих заходів ми зібралися, щоб підписати меморандум і продовжити нашу співпрацю в рамках Camino Podolico. Я вважаю, що це дуже важлива подія для Кам’янця-Подільського та інших територіальних громад. І що ці напрацювання дадуть велике майбутнє пішому туризму і взагалі розвитку туристичної інфраструктури нашого Подільського регіону. Тому вітання і подяка всім, хто долучився», – звернувся до присутніх мер Кам’янця-Подільського Михайло Посітко. 

Вже на цих вихідних відбудеться перше тестове проходження ділянкою від Кам'янця-Подільського до єдиного діючого храму святого Якова на Поділлі у селі Панівці Тернопільської області. Ця гілка в майбутньому стане логічним продовженням маршруту у напрямку до Карпат. Інший вектор, який нові учасники меморандуму планують розвивати в наступні роки, сполучить Camino Podolico з іншим історичним маршрутом до Сантьяго-де-Компостела – Via Regia (Королівський шлях).
 

Фото надані Кам'янець-Подільською міською радою