Як підготуватись до маршруту?

Можливо хтось з вас планує найближчим часом здолати якийсь маршрут, і це може бути не тільки шлях святого Якова, а й будь-який інший. А ми підготували для вас декілька корисних порад. Читайте нижче та діліться своїми порадами в коментарях.

Перш за все не переобтяжуйте себе. Долайте комфортні 18–21

кілометрів ходу щодня для піших і максимум на 40–50 кілометрів для веломандрівників. Якщо до нічлігу ще далеко, а сил вже не залишилось, можна під’їхати автобусом.

Обов'язково подбайте про взуття та відповідний одяг. Радимо мати спеціальні трекінгові кросівки та на зміну — сандалі. Перші взувайте для ходьби ґрунтом, останні — для асфальту. Тільки пам’ятайте: сандалі ніколи не взувайте на босу ногу! Це може призвести до утворення мозолів на ногах і сходження з маршруту.

Не забувайте робити привали на 10–15 хвилин щогодини. Намагайтесь трохи більшу частину денного кілометражу проходити рано-вранці, а решту шляху — після обіднього відпочинку. Якщо ви йдете влітку, щоб не втрачати сили

на спеці, радимо виходити о 6-7 ранку та йти до 11:00. Далі перерва до 15:00 і продовження маршруту до 19:00–20:00. В інші пори року — як буде зручніше вам.

Завжди майте з собою воду та часто пийте, щоб уникнути зневоднення. Не забувайте захищати свою голову від спеки капелюхом, а шкіру від сонця — спеціальними кремами.

Не беріть зайвих речей — це заощадить вам сили. Краще ночувати у визначених маршрутом місцях та бронювати нічліг заздалегідь.

Перед виходом на маршрут варто подивитись всю наявну інформацію про маршрут, який ви хочете здолати.